Friskvårdsbidrag - vanliga frågor & svar

August 5, 2022

Har du funderingar kring att börja träna i höst? Eller kanske rulla ut yogamattan igen? Det är du inte ensam om.

Har du funderingar kring att börja träna i höst? Eller kanske rulla ut yogamattan igen? Det är du inte ensam om. I samband med att många kommer tillbaka till arbetsplatsen så söker man upp sitt gym, eller börjar jogga igen på lunchen eller efter jobbet. En gemensam nämnare för detta som ofta kommer upp är friskvårdsbidraget. Men det är långt ifrån alla som vet exakt vad som gäller. Som tur är har vi på Mynt tagit reda på det åt dig!

Ett friskvårdsbidrag är ett angivet belopp (högst 5000 kr per år) som den anställda skattefritt får använda för att utöva en aktivitet som stärker deras välmåande - både i kropp och själ .Arbetsgivaren står för själva kostnaden, men det är långt ifrån alla arbetsplatser som erbjuder detta.

Ska inte alla arbetsplatser kunna erbjuda det?

Det finns ingen lagstiftad eller centralt kollektivavtalad skyldighet för arbetsgivare som säger att friskvårdsbidraget ska kunna erbjudas eller ingå på varje arbetsplats så är det tyvärr inte alla arbetsplatser som gör det. Det finns heller ingen lag som säger exakt hur ens arbetsgivare ska betala din friskvård. Det vanligaste sättet är att du själv lägger ut pengar för den fysiska aktiviteten som du vill utöva, för att sedan mot uppvisat kvitto få pengar av arbetsgivaren. Andra arbetsgivare vill betala friskvård till sina anställda i form av checkar eller kuponger.

Vilka aktiviteter räknas som friskvård?

Ett vanligt antagande är att det bara är aktiviteter som innehåller fysisk träning som ingår i bidraget, men det stämmer inte. Det kan även vara olika typer av behandlingar för kroppen som är avkopplande eller till att förebygga och motverka ömhet och stelhet (till exempel massage, akupunktur och örtbad) men även terapi som avser kroppshållning och rörelsemönster (till exempel balansträning). Tidigare så hade Skatteverket en offentlig lista över all godkänd form av friskvård, men i takt med att den skapade osäkerhet hos arbetsgivare har den tagits bort. I första hand är det din arbetsgivare som avgör om en aktivitet räknas som friskvård, men har man en fråga kring en specifik aktivitet som arbetsgivare så rekommenderar Skatteverket att man kontaktar dem.

Vad annars är viktigt att tänka på?

Om du använder friskvårdsbidraget till en aktivitet som massage, får aktiviteten inte kosta mer än 1 000 kronor per tillfälle. Du får inte använda ditt friskvårdsbidrag för att köpa eller hyra utrustning till din valda aktivitet. För att friskvårdsbidraget ska omfattas av reglerna om skattefrihet krävs att samma belopp och villkor gäller för hela personalen. En anställd kan aldrig kräva att arbetsgivaren ska godkänna en viss aktivitet. Behandlingar som inte räknas som friskvård är skönhetsbehandlingar och all typ av sjukvård.

Visste du förresten att du numera kan nyttja friskvårdsbidraget på din arbetsplats med Mynt? När du till exempel gått ett spinningpass så är det bara att betala med Myntkortet, fota kvittot och sedan under kategori i transaktioner klicka på Wellness Allowance. Så vad väntar du på? Sätt på träningsskorna och pannbandet, nu kör vi!