Friskvårdsbidrag - komplett lista över godkända aktiviteter

January 1, 2024

Syftet med friskvårdsbidraget är att öka välmåendet hos de anställda. Läs mer om vilka regler och undantag som finns samt vilka aktiviteter som är godkända.

Nytt för 2024

Sen den 1 januari 2024 så är det inte längre Skatteverket som bestämmer vad som anses vara en godkänd aktivitet. Det är istället upp till arbetsgivaren att bestämma exakt vilka aktiviteter som är godkända utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Aktivitet behöver innehålla inslag av motion eller behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.

Syftet med friskvårdsbidraget är att främja de anställdas välmående och bidra till en förbättrad arbetsmiljö. Här presenterar vi en komplett lista över godkända aktiviteter för friskvårdsbidrag och klargör reglerna kring detta.

Så fungerar friskvårdsbidrag

Idag är det vanligt att arbetsgivare erbjuder sina anställda friskvårdspengar, men det finns inget krav på att det måste erbjudas till arbetstagare. Det är helt enkelt upp till det enskilda företaget att besluta om de vill erbjuda ett friskvårdsbidrag och hur stort det i så fall ska vara. Fördelar med friskvårdsbidrag inkluderar ökad trivsel på arbetsplatsen, ett ökat engagemang samt möjlighet att förebygga sjukskrivningar.

Storlek på friskvårdsbidrag

Eftersom det är arbetsgivaren som beslutar om storleken på friskvårdsbidraget kan summan variera mellan olika arbetsplatser. Skatteverket anger dock 5 000 kronor som max för friskvårdsbidrag. En arbetsgivare kan välja att erbjuda en större summa, men då behöver den anställda betala skatt på det överskjutande beloppet.

Regler för friskvårdsbidrag

Friskvårdspengar räknas som en personalvårdsförmån som är skattefri för den anställda. För att aktiviteten ska kunna räknas som en skattefri personalvårdsförmån har dock Skatteverket satt upp kriterier som måste uppfyllas. Om kriterierna för förmånen inte uppfylls ska arbetstagaren beskattas.

För att friskvårdspengar ska kunna räknas som en personalvårdsförmån måste bidraget vara av ett mindre värde, förmånen ska rikta sig till hela personalen och friskvårdsbidraget ska inte gå att byta mot kontanter.

Följande krav måste uppfyllas för friskvårdsbidrag:

 1. Friskvårdsbidraget får max vara 5 000 kronor per anställd och år.
 2. Friskvårdspengarna kan användas till aktiviteter som har inslag av träning och motion.
 3. Om en anställd vill använda friskvårdsbidraget till aktiviteter som inte har inslag av motion, som exempelvis massage, får max 1 000 kronor bekostas av friskvårdspengar.
 4. Ett friskvårdsbidrag kan även gå till mat och dryck i samband med arbete, men som inte räknas som en full måltid.
 5. Eftersom friskvårdspengar är avsedda för enklare friskvård och motion kan de inte användas till behandling som terapi, sjukvård eller skönhetsvård.
 6. Friskvårdsbidraget kan inte heller användas för att bekosta utrustning eller teorikurser.

Friskvårdsbidrag - lista över godkända aktiviteter

Skatteverket har tagit fram en lista på godkända aktiviteter som kan godkännas för friskvårdsbidrag. Denna lista var i första hand aktuell fram till 2024 så det var Skatteverket som bestämde vilka aktiviteter som är godkända. Idag är det arbetsgivaren som bestämmer om aktivitet är godkänd eller inte.

Även vissa aktiviteter som är till för att öka trivsel kan vara godkända för friskvårdsbidrag. Däremot kan en del av dem endast godkända för ett lägre friskvårdsbelopp på upp till 1 000 kronor. Det gäller exempelvis aktiviteter som massage och fotvård.

Lista för aktiviteter som oftast är godkända:

 1. Aerobics
 2. Agility
 3. Akupressur/akupunktur
 4. Appar för motion/friskvård
 5. Balansträning
 6. Bangolf/minigolf
 7. Bastubad
 8. Bollsporter som exempelvis bandy och fotboll
 9. Bowling
 10. Boule
 11. Bågskytte
 12. Cheerleading
 13. Crossfit
 14. Curling
 15. Cykling
 16. Dans som exempelvis bugg, balett och zumba
 17. Discgolf
 18. Dykning
 19. Sportfiske
 20. Fotbehandlingar
 21. Fridykning
 22. Frilufts- och naturaktiviteter
 23. Fäktning
 24. Golf
 25. Gymnastik
 26. Hydroterapi
 27. Hypnos
 28. Hästsport
 29. Ishockey
 30. Kajak- och kanotpaddling
 31. Kallbad
 32. Kampsporter som exempelvis brottning och boxning
 33. Kinesiologi
 34. Klättring
 35. Kostrådgivning
 36. Kroppsbehandlingar med syfte att lösa upp spänningar
 37. Ljusterapi
 38. Massage som räknas som friskvårdsmassage
 39. Meditation/mental träning för stresshantering
 40. Motorsport
 41. Nikotinavvänjning/rökavvänjning
 42. Orientering
 43. Paintball
 44. Personlig tränare
 45. Pistolskytte
 46. Racketsporter som exempelvis badminton och padel
 47. Reflexologi/zonterapi
 48. Segling
 49. Simning
 50. Skidåkning
 51. Snowboard
 52. Viktminskningskurs

Det här ingår generellt inte i friskvårdsbidraget

Här nedan är en friskvårdsbidrag lista med exempel på sådant som arbetsgivare generellt inte godkänner i friskvårdsbidraget:

 • Babysim
 • Biljard
 • Bindvävsmassage
 • Dart
 • Drakflygning
 • E-sport
 • Fallskärmshoppning
 • Skönhetsbehandlingar
 • Fysioterapi eller sjukgymnastik
 • Glasögon
 • Jakt
 • Kiropraktik
 • Lerduveskytte
 • Löparskor
 • Naprapati
 • Rehabilitering
 • Spa

Rapportera utgifter för friskvård

För att en anställd ska kunna nyttja ett friskvårdsbidrag ska friskvårdsutgifter rapporteras till arbetsgivare. Utgifterna ska styrkas med kvitto där det framgår vilken aktivitet som den anställde vill använda bidraget till.

Arbetsgivare kan få hjälp att hålla koll på företagets friskvårdsutgifter med Mynts företagskort. Företagskortet är direkt kopplat till bolagets bokföring, där momsen beräknas automatiskt. Den anställda slipper ligga ute med pengar, det gör att hanteringen och bokföringen av friskvårdsutlägg genast blir mycket smidigare.

Källor

Skatteverket