Bokföringssystem du bör känna till

September 9, 2022

Det finns många digitala bokföringstjänster idag, och alla är bra på olika sätt. Men vilken passar just mitt företag? Hur ska man välja?

Det finns många digitala bokföringstjänster idag,  och alla är bra på olika sätt. Men vilken passar just mitt företag? Hur ska man välja? Därför har vi på Mynt satt ihop en artikel som presenterar de mest populära systemen som finns på marknaden, samt vad man bör tänka på innan man väljer. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig en bit på vägen!

Vad alla bokföringssystem har

När företaget letar rätt bokföringssystem finns det några aspekter att ha i åtanke. Följande punkter bör alla bokföringsprogram erbjuda:

Bokföring

en här rubriken låter självklar, men vad innebär egentligen bokföring? Vi syftar på sammanställningen av kredit och debet. Den viktigaste aspekten av ett bokföringssystem är att hålla koll på de intäkter och utgifter som företaget har. Hur automatiserat det är samt hur många extra finesser som tillkommer beror på företaget och prisnivån.

Fakturering

Då inkomster och utgifter oftast kommer från fakturor behöver systemet kunna bokföra dem. Alla bokföringssystem erbjuder minst den här tjänsten manuellt. Hur lätt det är beror däremot på systemet, och ofta på hur mycket du är beredd att betala. I en del system går det att skicka fakturor direkt via bokföringssystemet. Det gör att du som företagare slipper fylla i alla uppgifter flera gånger.

Bokslut

Alla företag är skyldiga att göra ett bokslut varje år. Vilken form det sker i beror på företaget. Antingen görs ett årsbokslut där alla information sammanställs internt, eller så görs en årsredovisning som senare offentliggörs. Alla bokföringssystem behöver därför ha stöd för någon form av bokslut. I vissa system görs bokslutet automatiskt, medan det i andra fall görs manuellt.

Koppling till bank

När bokföring sköts manuellt behöver alla intäkter och utgifter fyllas i dubbelt. En gång för vart pengarn kommer ifrån och en gång för vart pengarna ska. Vissa bokföringsprogram låter dock användaren koppla sin bank direkt till bokföringen. På så sätt går det att hoppa över alla tradiga småsteg däremellan, och tiden går att spendera på något bättre. Ett sätt som vi på Mynt gör detta, till exempel, är att integrera våra finansiella tjänster med bokföringssystem som Fortnox, Visma och Bokio. Tack vare det samarbetet blir din företagsekonomi så enkelt som möjligt.

Lager(hantering)

För företag som säljer varor kan lagerhantering vara nära ovärderligt. Att föra register i ett bortglömt kalkylark blir lätt fel, och inventeringen blir då en mardröm.

Genom att ha inventarier på samma stället som ekonomin blir det mycket lättare att hålla koll på vad som finns och vad som behövs. Det blir dessutom lättare att värdera lagret och inkludera det i bokföringen när de redan innan finns på samma ställe.

Funkar bokföringsprogram för både Mac och PC?

De flesta bokföringsprogram används via internet. Det spelar därför ingen roll vilket operativsystem datorn har. Skulle bokföringen av någon anledning göras manuellt i ett kalkylark kan detta dock spela roll. Apples kalkylprogram Numbers och Microsofts Excel är båda väldigt bra alternativ, men översättningen dem emellan kan ibland vara knepig. Om det är en möjlighet kan det därför vara bättre att använda samma operativsystem för alla inblandade, alternativt använda något webbaserat såsom Google Sheets.

Fortnox

Fortnox grundades 2001 i Växjö av entreprenören Jan Älmeby och har sedan starten jobbat med att utveckla webb- och molnbaserade redovisningstjänster. Fortnox erbjuder uteslutande molnbaserade tjänster, vilket innebär att kunderna kan nå sina program och sin information från vilken internenansluten enhet som helst. Flera användare kan vara inloggade samtidigt, samarbeta och dela information.

Det här ingår:

Med Fortnox registrerar du smidigt verifikationer och leverantörsfakturor, och det finns en många smarta funktioner som underlättar arbetet med ditt företag – oavsett storlek på din verksamhet och mängden transaktioner. Stora möjligheter att koppla ihop till andra verksamhetssystem för en sömlös och smidig överföring av information till bokföringen. Kunder som har Fortnox abonnerar på programmen och betalar en månadsavgift per användare och programmodul.

(Psst- Om du är Fortnox kund och använder Mynt visste du kanske att Fortnox har integration direkt med vårt system. När du gjort ett köp laddar du upp kvittot, kategori och info via mynt-appen i mobilen.)

Läs mer om vårt samarbete med Fortnox här.

Visma

Visma skapades 1996 i Norge, när företagen Multisoft, SpecTec och Dovre Informasjonssystemer gick samman. I dag samlas koncernens verksamhet i flera verksamhetsområden: Visma Spcs, Visma BPO Accounting and Payroll, Visma Software, Visma Advantage, Visma Commerce Solutions, Visma Retail och Visma Projects and  Consulting. Deras molnbaserade Visma eEkonomi är ett av marknadens bästa bokföringsprogram.

Det här ingår:

Med Visma så kan din fakturering skötas helt automatiskt. Låt programmet skicka dina fakturor på angiven tid och datum, fakturera i mobilen eller läs in färdiga fakturaunderlag. Dina inbetalningar prickas av automatiskt med bankkoppling. Helt digitalt och sömlöst, från alla löpande affärshändelser till din deklaration och årsredovisning. Många praktiska funktioner ingår, så du behöver inte vända dig till en tredjepartsleverantör för deklaration eller årsredovisning.

Om man har frågor som kund som inte kan besvaras av supporten så kan man vända sig till deras forum, där kan man få hjälp av andra kunder.  Du kanske visste att Visma integrerar direkt med Mynt? Kopplingen görs på bara någon minut under "koppla bokföringen" i Mynts plattform.

P E Accounting

PE Accounting är en svensk redovisningsbyrå som funnits sedan 2010. De har utvecklat egen mjukvara  som riktar sig mot framför allt till lite större företag. En av (många) anledningar som gör PE accounting speciell är att de har många specialister på redovisning och ekonomisystem som hjälpt till vid utvecklingen av programmet.

Det här ingår:

I systemet finns det stöd för kundfakturor, leverantörsfakturor, kvitton och utlägg, rapporter, tidrapportering, löner, bokföring samt bokslut och deklarationer. Det är en komplett onlinetjänst som även har smarta funktioner som till exempel möjligheten att integrera tjänsten med egna befintliga system som företagets egna CRM-system. Ett integrerat system för löne-, tid och projektrapportering, fakturahantering (ingående och utgående), utlägg, bokföring och rapporter. Du får även support från två ekonomer (per kund) som alltid svarar inom ett dygn. PE finns även som app, som bland annat gör det enkelt att fotografera kvitton, rapportera tid som lagts på olika projekt, och också rapportera frånvaro.

En av många fördelar med PE Accounting är deras smarta beslutsunderlag som skapas i realtid. När man använder deras bokföringsprogram undviker man det vanligt förekommande problemet med bokföring som släpar efter och rapporter som inte är uppdaterade.

Björn Lundén

Björn Lundén AB är ett ledande kunskaps- och programvaruföretag med över 120 anställda som sedan mer än 30 år utbildar företagare och förenklar vardagen för små och stora företag. De erbjuder moderna programlösningar, informations- och utbildningstjänster och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.

Det här ingår:

Du får program för allt från bokföring, fakturering och lön till bokslut och deklaration – plus ett webbaserat byråstöd och digital byrå-kundsamverkan. Andra funktioner som programmet ger dig är programsupport via e-post och telefon, obegränsat antal räkenskapsår, branschkontoplaner, balans och resultatrapport. Samt momsrapport, skattedeklaration, och bokföringskontroll. När vi utvecklar våra programlösningar är det redovisningsbyråns processer som står i fokus. Programmet är lättanvänt, det är enkelt att komma i gång och vill du så kan du skapa och skicka dina fakturor på samma ställe. Programmet finns även som app för telefonen.

Deras bokföringsprogram är snabbt installerat och kostar 79 kr / mån. Det ingår programsupport, säker serverlagring, säkerhetskopiering och programuppdateringar. Dessutom ingår alla fördelar att alltid ha sin bokföring tillgänglig.

Bokio

Bokio grundades i Göteborg 2015 med målet att skapa en innovativ bokföringstjänst för att ge mer tid över till  entreprenörer som vill fokusera på sin verksamhet och mindre på bokföring. Det är ett gratisprogram i grunden fast man kan köpa till flera funktioner i två olika prisklasser.

Det är användarvänligt och enkelt att förstå bokföringsflödet i systemet. Man kan mycket väl använda gratisversionen enbart, fast det då finns det mindre valmöjligheter att tillgå.

Det här ingår:

Bokio har flera prispaket med olika funktioner som ingår i varje. Om du väljer Balans eller Business får du både faktura- och lönehantering med i systemet. Fakturering ingår även i Gratis men utan möjlighet att skräddarsy utseende och logga på fakturan. När du har skapat en faktura och registrerat betalningen, eller när du har lagt in dina löner och markerat utbetalt så slipper du att bokföra detta manuellt eftersom Bokio gör det åt dig.

30 banktransaktioner ingår per månad, därutöver kostar det per styck. Du får även tillgång till smarta funktioner som att du kan betala utgifter direkt i Bokio. Det smidiga med Bokio är att du även har programmet som en app i mobilen så att du kan använda det varsomhelst. Bokio har ingen bindningstid eller uppsägningstid på sina bokföringsprogram vilket vi anser som kundvänligt.

Speedledger

Speedledger är ett svenskt bolag som bildades år 2000 och erbjuder både bokföringsprogram och faktureringsprogram som idag ägs av Visma. Företagets affärsidé är bland annat ”att automatisera rutinarbetet och ge småföretagaren kontroll över sin administration och ekonomi”.

Företaget erbjuder en molnbaserad tjänst med automatisk bokföring som också är kopplad till din bank. Speedledgers idé till hur bokföring ska göras är att du utgår från bankkontoutdraget. De föreslår hur konteringen ska gå till och du ändrar eller godkänner själv. Har du andra händelser får du skapa en manuell bokföringstransaktion i deras plattform. När du fått inbetalningar av kundfakturor kan du matcha dessa automatiskt inne i programmet.

Det här ingår:

Speedledger har inte bara tre prisklasser som de flesta andra bokföringssystemen, utan fyra -så valmöjligheterna är såklart fler. Det är ett webbaserat bokföringsprogram och funktionerna som ingår är  automatisk kontering, rådgivning, e-faktura och autokontering. En av de stora fördelarna med programmet är att det tillåter direktkoppling mot de flesta banker. Support och kundtjänst har fått mycket goda omdömen på Trustpilot, så det finns hjälp att tillgå om man skulle behöva det.

Dooer

Bolaget grundades 2016 av serieentreprenören Sam Nurmi som grundat de framgångsrika företagen Loopia och Pingdom. Företaget har utvecklat en tjänst som med hjälp av AI parar ihop kontohändelser med kvitton och fakturor. Designat för alla företagare som vill spara tid när det kommer till bokföring och redovisning. Deras mål har varit att ge kunden en mjukvara som är enkel att använda sig av och anpassat till alla företagare.

Det här ingår:

Dooer fungerar som en helhetslösning med alla viktiga funktioner du kan tänkas behöva. Med bokföringsprogrammet får du smarta integrationer till Skatteverket och bank, dina betalningar synkas automatiskt och du sköter det enkelt genom bara ett par klick. Med färdiga bokningsmallar behöver du inte heller hålla koll på olika konton eller kredit och debit, skriv bara vad du vill bokföra och få förslag på mall automatiskt. Om du inte vill sköta bokföringen själv så kan man uppgradera till deras byråtjänst där all bokföring sköts åt dig (mot en avgift). Med en personlig "Att göra-lista" får du dessutom en virtuell assistent som håller koll på vad som ska göras nu och framöver.

Edison

Edison Solutions AB grundades 1988 (då hette det Programbyrån) med inriktningen att utveckla, marknadsföra och distribuera program som hjälper företag att hålla koll på sin ekonomi. Deras bokföringsprogram har redovisning som huvudfokus. Det finns tre olika program beroende på hur mycket man är villig att betala, och hur många verktyg man behöver.

Det här ingår:

Edison erbjuder tre olika programpaket beroende på vad ditt företag behöver.

Ekonomi Proffs är det bokföringsprogram som är mest populärt (även deras dyraste alternativ). Det är ett komplett bokförings- och fakturerings­program med full hantering av kund- och leverantörs­fakturor. Den innehåller allt du kan tänkas behöva för att sköta företagets ekonomi på enklast möjliga sätt.

Sedan finns det alternativ som är något simplare med färre funktioner som heter Ekonomi Start. Det är ett bokförings­program med en lite enklare hantering av kund- och leverantörs­fakturor.

Det minsta paketet riktar sig främst till startups och små företag som heter “Bokföring.” Det här programmet kan man bara sköta enkel bokföring med, och saknar en del viktiga funktioner som finns med i de större paketen.

Microsoft Dynamics

Microsoft Dynamics består till stor del av produkter utvecklade av företag som Microsoft har köpt upp: Dynamics GP (tidigare Great Plains), Dynamics NAV (tidigare Navision; nu indelat i Dynamics 365 Business Central), Dynamics SL (tidigare Solomon) och Dynamics AX (tidigare Axapta; nu klaffat in i Dynamics 365 Finance and Operations). De olika produkterna riktar sig till både små och medelstora företag (SMB) till stora organisationer med flerspråkig, valuta och juridisk personkapacitet. Under de senaste åren har Microsoft Dynamics ERP fokuserat sina marknadsförings- och innovationsinsatser på SaaS-sviter.

Det här ingår:

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations Enterprise Edition (tidigare Microsoft Dynamics AX) - ERP- och CRM-programvara-som-en-tjänst-produkt avsedd för medelstora och stora företag. Integrering av både Dynamics AX och Dynamics CRM-funktioner, bestående av följande moduler: för ekonomi och drift, för försäljningsföretag, för marknadsföring, för kundtjänst, för fältservice, för automatisering av projekttjänster. Ansluts enkelt med Office 365 och PowerBI.

Alla Dynamics program är att de är gjorda för att kunna fungera tillsammans – vilket skapar en omfattande lösning som kopplar samman hela din verksamhet.

Netsuite

NetSuite grundades 1998 av Evan Goldberg under det ursprungliga namnet NetLedger. NetSuite erbjuder en moduluppbyggd svit av ett antal molnbaserade program och system för att hantera ditt företag.

Det här ingår:

Beroende på valet av system/program kan plattformen hjälpa till att sköta ditt företags redovisning i flera olika aspekter. Det funktionerna som finns tillgängliga är huvudbok, leverantörsreskontra, kundreskontra, kontanthantering, skattehantering, inköp och lager- och orderhantering, tillsammans med valfria moduler som kundrelationshantering, e-handel, mänskliga resurshantering, lönehantering, skatteberäkning, automatisering av professionella tjänster, lagerhantering och supply chain management, som kan aktiveras vid behov.

Kostnaden för ett NetSuite system/program beror på vilken du har, samt storleken på ditt företag. Plattformen nås via molnet och all data centraliseras och lagras i molnet, vilket gör att användare kan komma åt data från olika enheter och länder. Funktioner för redovisning och konsolidering av flera enheter och globala enheter är tillgänglig mot extra kostnad via NetSuites OneWorld-modul, som stöder 27 språk.

Wint

Wint har funnits sedan 2011 och bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg. Wint är en automatiserad helhetstjänst som ersätter både ditt bokföringssystem och din bokföringsbyrå.

Det här ingår:

Du betalar ett fast pris ( från 1645 kr/månad) och Wint sköter nästan allt inom bokföring och redovisning åt dig. Löpande bokföring, betalningar, lönehantering, fakturor, kvittohantering, momsredovisning, bokslut, med mera. Du kan också sköta funktionerna på egen hand, och om du har en fråga eller behöver få något förklarat finns det mycket bra kundsupport att tillgå. Med Wint ingår det rådgivning av erfarna ekonomer inom flera olika specialområden. Om du ev. har mer avancerade frågor eller behöver hjälp i större utsträckning går det att boka ett möte för att hjälpa dig vidare.