Antal arbetsdagar & arbetsveckor per år - om du arbetar heltid

January 27, 2024

Stor guide till hur du räknar ut antal arbetsdagar per år, aktuella helgdagar och vad det finns för undantag som kan påverka antalet arbetsdagar.

Många anställda arbetar idag på heltid. Hur många arbetsdagar som en heltidsanställd arbetar kan dock variera. Här går vi igenom hur du som anställd och arbetsgivare räknar ut antal arbetsdagar per år, aktuella helgdagar och vad det finns för undantag som kan påverka antalet arbetsdagar.

Antal arbetsdagar per år

En anställning på heltid gäller normalt 40 timmars arbetstid i veckan. Antalet arbetsdagar för heltid brukar generellt vara 5 dagar i veckan.

Eftersom kalendermånaderna har olika antal dagar och vissa månader även har röda dagar, gör det att antalet arbetsdagar per år för en heltidsanställning varierar. Ett genomsnitt för antal arbetsdagar per år ligger omkring 250 dagar.

Antal arbetsdagar per år 2024/2025

Under 2023 innefattade en heltidsanställning 249 arbetsdagar under året. 2024 kommer att se ungefär likadant ut. Totalt kommer antal arbetsdagar för 2024 landa på 251 arbetsdagar för den som arbetar heltid. Det innebär att 2024 blir ett genomsnittligt år när det kommer till antal arbetsdagar per år.

Aktuella helgdagar under 2024

 1. 1/1 Nyårsdagen
 2. 6/1 Trettondagen
 3. 29/3 Långfredag
 4. 31/3 Påskdagen
 5. 1/4 Annandag påsk
 6. 1/5 Första maj
 7. 9/5 Kristi himmelsfärdsdagen
 8. 6/6 Nationaldagen
 9. 22/6 Midsommardagen
 10. 2/11 Alla helgons dag
 11. 25/12 Juldagen
 12. 26/12 Annandag jul

År 2025 är antalet arbetsdagar för heltid per år tillbaka på samma som 2023, alltså 249 dagar.

Hur man räknar ut antal arbetsdagar per år

Kom ihåg att det antal arbetsdagar som anges är det totala antalet dagar som inte räknas som helgdagar. Eftersom en heltidsanställd i Sverige har rätt till 25 dagars semester varje år påverkar det antalet faktiskt arbetade dagar.

En förenklad uträkning för att räkna ut antalet arbetsdagar per år kan därför se ut enligt följande:

 1. 5 arbetsdagar per vecka x 52 veckor = 260 arbetsdagar
 2. 260 arbetsdagar - 25 semesterdagar = 235 arbetsdagar per år

Tänk på att den här uträkningen inte blir exakt, eftersom den inte räknar med eventuella röda dagar som infaller på en vardag.

Helgdagar som räknas som arbetsdagar

I Sverige har vi 12 nationella helgdagar. Det finns även några dagar som vi räknar som helgdagar, men som inte är röda dagar.

Trettondagsafton, valborgsmässoafton och skärtorsdag är dagar som vi definierar som heldagar, men som ändå är vanliga arbetsdagar.

Undantag som påverkar antalet arbetsdagar per år

Utöver våra lagstadgade semesterdagar finns det också andra faktorer som kan påverka hur många arbetsdagar en anställd faktiskt arbetar under ett år. Exempelvis föräldraledighet och sjukdagar. Även yrket kan påverka, då vissa yrken kan innebära längre arbetsdagar eller övertid.

Ett annat undantag är att helgdagar som julafton, nyårsafton, påskafton och midsommarafton inte ingår i Sveriges lag om allmänna helgdagar. Däremot återfinns de i semesterlagen, som jämställer de här dagarna som en allmän helgdag. Att de inte räknas som vanliga röda dagar spelar alltså ingen roll, eftersom semesterlagen ger en anställd rätt att vara ledig under de här dagarna.