Öka likviditeten

Vad kan man göra som företagare?

womanPaper

Likviditet är mycket viktigt för alla företag.

Utan pengar att betala löner eller leverantörer riskerar stor skada att ske för företaget och i värsta fall kan likviditetsproblem orsaka konkurs. Likviditeten är mycket viktigt för ett bolag, men inte alls samma sak som till exempel vinst. Det är vanligt att bolag som växer snabbt får likviditetsproblem, även om affären går bra. Men likviditeten kan också försämras på grund av att försäljningen gått ner tillfälligt eller permanent.

Det finns flera sätta att förbättra likviditeten i ett företag.

De flesta företag har någon typ av fördröjning från att en försäljning sker tills man får betalt. Att få betalt så tidigt som möjligt förbättrar likviditeten. Det kan finnas flera sätt att förbättra detta, tex genom att fakturera eller ta betalt tidigare. Att få betalt direkt eller så tidigt som möjligt är en bra start när man ser över likviditeten.

Det andra är att titta på sina betalningar, går det tex att betala sina leverantörer vid samma tid du får in pengar för försäljningen?

Då behöver ditt företag inte ligga ute med kapital. Om det inte går betyder betalvillkoren från leverantörer mycket för ditt företags likviditet. Om du kan vänta så länge som möjligt med att köpa in varor eller tjänster hjälper det likviditeten.

Det tredje momentet är att se över kapital som ditt företag binder, tex i olika tillgångar eller i lager.

Att ha ett lager som inte omsätts påverkar likviditeten mycket negativt. Vill man förbättra likviditeten behöver man se på sätt att sälja av eller minska lager eller tillgångar i företaget. Man behöver även se över övriga tillgångar som binder kapital. Utrustning eller maskiner som inte används frekvent kan det kanske löna sig att hyra in vid behov.

Ska man ta ett företagslån för att förbättra likviditeten?

Det kan vara ett bra alternativ, men det är inte enbart likviditeten som styr. Läs gärna vår blogg för mer information om när det är rätt tillfälle att finansiera ett företag med företagslån.

Kontaktperson
Mobilnummer
Företagsnamn
E-postadress
Jag godkänner Mynt
integritetspolicy
Ni kan även nå oss på direkt på 010 198 0300

Vill du bli uppringd?

Vi är här för att svara på dina frågor

Fyll i formuläret om du har några frågor så återkommer en hanläggare till dig inom kort.

guaranteedWomanWorker
Alltid pris- och nöjdhetsgaranti!
guaranteedManBarber
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i vår
Integritetspolicy.