Factoring, Fakturaköp & Fakturabelåning

Förstå vad traditionell factoring är och hur Mynt är annorlunda.

womanPaper

Hur fungerar factoring?

Varje factoringtjänst är lite annorlunda. Du kanske har hört talas om factoring, fakturabelåning eller fakturaköp. De är egentligen alla uttryck för en och samma sak: fakturafinansiering. Syftet med dem är att man som företagare ska få tillgång till kapital med obetalda kundfakturor som säkerhet. Det vanligaste upplägget är att man säljer sina obetalda faktura till ett factoringbolag som sen tar betalt direkt av slutkunden. Man får då ofta ut 50-95% av det fakturerade beloppet direkt och behöver inte vänta på att slutkunden betalar. Med fullständig factoring behöver man överlämna alla sina fakturor till factoringbolaget, som sen informerar löpande om fakturornas betalningsstatus.

När är factoring ett bra alternativ?

Factoring (eller fakturafinansiering av någon form) kan vara ett bra alternativ för de företag som tar betalt av sina kunder via fakturor. Fakturafinansiering tillåter för det mesta företag att få loss mer kapital än ett företagslån tillåter. Det är på grund av den ökade säkerheten som fakturor erbjuder kreditgivare.

Små och medelstora företag som använder fakturafinansiering kan även erbjuda bättre betalningsvillkor till sina kunder eftersom de kan få betalt direkt. Ibland kan mindre bolag sitta fast med långa betalningstider eftersom det är svårare att förhandla mot större kunder om betalningsvillkor. Då kan det hälpa att börja använda fakturafinansiering.

Fakturafinansiering har blivit ett poppulärt alternativ för små och medelstora företag under de senaste åren. Som mindre bolag kan det vara orimligt att vänta flera veckor eller månader på betalning från sina kunder för att därefter kunna växa verksamheten. Det är också vanligt för mindre bolag att stöta på oförutsedda utgifter eller händelser som gör att pengar behövs snabbt.

Att vara uppmärksam på när man väljer factoring.

Varje factoringtjänst har olika vilkor och uppläg. Gemensamt för de flesta är att mottagarkontot på fakturorna du säljer måste ändras från ditt konto till factoringbolagets konto. Det ändrar betalflödena avsevärt och kan påverka din relation mot slutkunden. Det gör även att du måste bestämma dig om att sälja en faktura innan du skickar den. Fullständig factoring är när factoringbolaget tar över alla fakturor och stämmer av rapporter kring betalstatus med dig löpande.

Villkor kan variera mycket mellan factoringbolagen. Ibland får man endast ut en del av fakturabeloppet direkt (så lågt som 50% hos vissa). Factoringbolagen gör detta för att säkra sig mot att fakturor ibland inte betalas fullständigt av slutkunder. Avgiften kan även variera mycket. Vissa tar mindre betalt medans andra kan ta upp till 10% av fakturabeloppet. Därutöver kan det tillkomma flera avgifter inklusive: uppläggningsavgifter, fasta löpande avgifter för tjänsten (limitavgift), månatliga minimumavgifter, avgift för kreditupplysning, högre avgift för factoring utan regress. Det är viktigt att man är fullt medveten om vad man skriver upp sig på för att factoring inte ska bli mycket dyrare eller krångligare än tänkt.

Hur är Mynts tjänst annorlunda än factoring?

Största skillnaden mellan factoring och Mynts tjänst är interaktionen med dina kunder. Med Mynt fortsätter du hålla relationen med dina kunder direkt. Vi lägger oss inte i. Du får även ut 100% av fakturavärdet till ditt bankkonto direkt.

Det gör även att vår tjänst är betydligt enklare än andra alternativ. Mindre trassel med olika betalningsflöden och rapporter som skickas fram och tillbaka. Du väljer bara vilka skickade fakturor du vill finansiera från din kundreskontra och vi betalar ut direkt. Återbetalning sker med autogiro där avgiften och amorteringen dras automatiskt. Vi tar ingen uppläggningsavgift, limitavgift eller andra dolda avgifter.

På Mynt tycker vi att alla företag som har en sund affär förtjänar att ha tillgång till finansiering på bra villkor. Därför jobbar vi helst med dagsfärska siffror genom våra automatiska kopplingar till bank eller bokföring. Desto mer information vi får tillgång till, desto bättre villkor vi kan erbjuda. Vi kombinerar hög teknologi med sunt förnuft för att skapa ett bättre finansiellt alternativ.

Kontaktperson
Mobilnummer
Företagsnamn
E-postadress
Jag godkänner Mynt
integritetspolicy
Ni kan även nå oss på direkt på 010 198 0300

Vill du bli uppringd?

Vi är här för att svara på dina frågor

Fyll i formuläret om du har några frågor så återkommer en hanläggare till dig inom kort.

guaranteedWomanWorker
Alltid pris- och nöjdhetsgaranti!
guaranteedManBarber
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i vår
Integritetspolicy.