Misslyckade PR-kampanjer och event

August 26, 2022

PR-kampanjer och tillhörande event kan bli otroligt lyckade. Men ibland så blir det raka motsatsen.

PR-kampanjer och tillhörande event kan bli otroligt lyckade. Men ibland så blir det raka motsatsen. Här är några exempel på de mest kritiserade kampanjerna vi har sett.

Nordiska Kompaniet - “Sov som en hemlös”

2012 lanserade NK en ny kampanj kallad ”Sov som en hemlös” där det bland annat såldes dyra lakan med motiv av ihoptejpade kartonger .Tanken var att det skulle vara en kollektion med en viktig tanke bakom som skulle få kunder att tänka efter, men så blev det inte. Istället väckte kollektionen starka känslor hos allmänheten. Bilder på kollektionen spreds snabbt på sociala medier och många såg den som otroligt okänslig mot hemlösas svåra situation i samhället.  Kollektionen kallades ”Design with a conscience” men sågs snarare som motsatsen.

Kanske det märkligaste i allt detta är att det fortfarande går att köpa lakanen på tillverkarens hemsida, och att produkten inte har återkallats.

Tesla demonstrerar en “skottsäker” Cybertruck

Om man är väl bekant med Tesla så kanske man känner till Elon Musk och hans planer för en futuristisk elbil. Det var redan många som reagerade när de första bilderna på designen släpptes, som fick både ris och ros. Fordonet har en unik design som för tankarna till Blade Runner och science fiction, dock med få praktiska applikationer.

Men Musk insisterade på att detta är framtidens fordon. För att bevisa det så hölls ett event 2019 där deras nya cybertruck skulle avtäckas och demonstreras. Enligt hemsidan så är Cybertruck en pickup elbil byggd med ett ytterskal som är tillverkat för optimal tålighet och passagerarskydd. Bilen skulle även ha armerat glas, något som skulle demonstreras på eventet av Teslas chief designer Franz von Holzhausen. Han slog på bilrutan med en boll av stål för att visa vad rutan kunde tåla - något den inte gjorde.

Även om själva eventet inte gick som det skulle och snarare visade på modellens brister, så ökade intresset. Om man vill ställa sig i kö för att köpa den kommande bilen så är man inte ensam - ca en miljon står redan på väntelistan.

OVO Energy : Tips för att hålla sig varm i vinter

I takt med att inflationen har ökat de senaste två åren så har även elpriserna gjort det, inte bara i Sverige. I England förra året bestämde sig ett elföretag för att nå ut till sina kunder och visa att de sympatiserade. Man skulle kanske kunnat komma med konkret information om inflationen och hur framtiden skulle komma att se ut. Men det är inte vad företaget gjorde.

Istället så listade de tips på sociala medier hur man kan hålla värmen i hemmet under vintern - utan att förlita sig på elektrisk värme. Tipsen i fråga väckte ilska,irritation och häpnad från den engelska befolkningen.

Så vad var dessa tips? Elda i öppen spis kanske man skulle kunna tro. Men nej - istället rekommenderades det att man skulle hoppa upp och ner för att hålla sig varm, tävla i rock ring med sina barn, krama sitt husdjur, ta på sig flera lager kläder och äta varm gröt. Efter starka reaktioner gick OVO Energy ut med en officiell ursäkt och drog tillbaka tipsen.

Avverka skog för klimatet - eller?

I takt med klimatkrisen så har allt fler företag försökt införa klimatsmarta val på arbetsplatsen. Vilket är varför det kom som en förvåning när ett flertal svenska skogsbolag förra året gick ut med en kampanj med budskapet att skogsbruk ska öka - för klimatets skull.

Ett något bisarrt budskap, tyckte många. Speciellt när man ofta pratar om att man snarare ska rädda skogar för att värna om klimatet. Naturskyddsföreningen reagerade och skrev om kampanjen att “ökad produktion riskerar snarare att öka hoten mot klimat och biologisk mångfald.” Dagens nyheter gjorde en uppmärksammad granskning av kampanjen, där det kom fram att de involverade skogsföretagen satsat över 150 miljoner kronor på lobby och reklam.

Det statligt ägda företaget Sveaskog, som var en av de större involverade företagen, lämnade kampanjen efter att granskningen kom ut.