Begränsad alkoholförsäljning kan slå hårt

Nya riktlinjer hindrar restauranger och barer från att sälja alkohol efter klockan 22:00. För många i branschen står alkoholförsäljningen för knappt hälften av intäkterna.

Det senaste steget i regeringens åtgärder mot den ökande smittspridningen är begränsad alkoholförsäljning.

SVT nyheter rapporterar att det nya förbudet innebär att alkohol inte får serveras efter klockan 22:00. Beslutet började gälla den 20:e november, och kommer preliminärt att gälla till och med sista februari 2021.

Mindre distans med alkohol

Åtgärderna kommer som respons på en brant ökning av sjukdomsfall över hela landet. Enligt samma artikel från SVT börjar läget närma sig siffror vi såg i våras. Det innebär en ohållbar belastning för sjukvården.

“Alkohol kan leda till ett försämrat omdöme och att man slarvar med att hålla avstånd”, säger socialminister Lena Hallengren till SVT.

Sveriges strategi för att begränsa smittspridningen är beroende av social distansering. Om befolkningen börjar bortse från rekommendationerna efter ett par glas kan antalet smittade öka i en redan ansträngd situation.

Förhoppningen är därför att kunna fortsätta låta människor umgås, men med en större medvetenhet.

Branschen: “förvånad och besviken”

De nya åtgärderna är inte populära från restaurangägarnas håll. Inte heller Visita, branschorganisationen för besöksnäring, tycker förbudet genomförs på rätt sätt.

“Jag är förvånad och besviken över att det här kommer utan förvarning” säger Visitas vd Jonas Siljhammar till SVT nyheter.

För många restauranger står alkoholförsäljningen för en majoritet av intäkterna. Enligt Svenska Dagbladet stod alkohol för 47 procent av restaurangers totala intäkter under 2019. Det motsvarar cirka tio miljarder kronor.

Påverkar även folksamlingar

Utöver begränsningar för alkoholförsäljning gäller nu även en maxgräns för folksamlingar. Tidigare under pandemin var gränsen 50 personer, och den har nu krympt till åtta personer.

Den som arrangerar evenemang som trotsar riktlinjerna riskerar straff i form av böter eller fängelse i upp till sex månader. Det skriver SvD i en artikel om riktlinjernas effekt.

Det finns undantag till de nya riktlinjerna. Privata fester, begravningar och interna företagsevenemang påverkas inte. Inte heller gym, skolor, bibliotek, kollektivtrafik och andra allmänna rum väntas begränsa antalet besökare till åtta.

Statsminister Löfvén är dock noga med att påpeka att ingen borde sträva efter att nå maxantalet. Det innebär alltså inte “det är lugnt att ha en fest för åtta gäster”, utan snarare “undvik att arrangera fester”.

Påverkar restriktionerna ditt företag?

Restriktionerna är påfrestande för företag, både för ekonomin och för organiseringen. Hemmakontor, permitteringar och kommunikation är bara några av sakerna som kan sätta käppar i hjulen.

Vi på Mynt vill se till att även om allting annat känns trögt så finns finansieringen när den behövs. Vi finns därför tillgängliga kontorstider alla vardagar på telefon 010 198 0300 eller på mejl info@mynt.se.

Vi tar oss igenom det här, tillsammans.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse, marknadsföra oss bättre och förenkla vår tjänst. Du kan läsa mer om vilka cookies vi använder i vår
Integritetspolicy.