Vilka investeringar motiverar finansiering med lån eller fakturafinansiering?

June 12, 2019

Om du äger ett företag, spenderar du antagligen en hel del tid med att analysera dina intäkter och kostnader. Så när är det då bra att få finansiering?

Vad som är bäst beror på många faktorer som till exempel vilken typ av företag du har och i vilket skede ditt företag befinner sig i. Ibland är finansiering en förutsättning för att kunna lyckas som företag. Det kan handla om att kunna köpa ett lager, köpa nödvändig utrustning, anställa personal eller växa till nya lokaler. Att arbeta med finansiering för att möjliggöra detta kan möjliggöra större intäkter, bättre kassaflöde och högre vinst i framtiden.

Men hur vet du om det du vill göra är en sund investering, och om det motiverar finansiering som tex ett lån eller fakturafinansiering?

Vi har sammanställt några punkter som kan vara värda att utvärdera först.

1. Identifiera områden som är lönsamma

Var försiktig med att ta lån för investeringar som inte säkert kommer vara lönsamma. Att ta lån för en verksamhet som inte är lönsam för att kunna vända den har ofta en viss risk. Är din verksamhet redan igång, försök identifiera områden som är mest lönsamma, och utvärdera om du kan investera för att utöka den delen av verksamheten. Där kommer antagligen din investering att generera störst vinst.

2. Gör mer av det ditt företag gör väl

Har du ett företag som har problem att göra vinst, är det oftast bäst att först se vad du kan göra för att förbättra lönsamheten, innan du gör ytterligare investeringar i verksamheten. Har ditt företag hittat ett område som är lönsamt är det ofta bra att göra mer av vad som faktiskt fungerar. Det är också ett utmärkt område att skala med extern finansiering för att möjliggöra en expansion.

3. Välj finansiering med omsorg

Om du bestämt dig för att det är rätt tillfälle för ditt företag att göra investeringar med hjälp av extern finansiering är det ett bra tips att söka efter en bra lösning. Ett bra tips är att ha investeringen i centrum och fundera kring hur mycket som behövs, och när investeringen kan betala av sig. Är det viktigt med kassaflöde i tex ett tjänsteföretag kan det vara bra att se på fakturaköp, vilket är ett effektivt sätt att förbättra kassaflödet i företaget. Vill du hellre ta ett lån är det ofta bra att ha en flexibel lösning utan bindningstider, som Mynt, där du kan betala av lånet utan kostnad när det finns möjlighet.