SaaS-bolag går hem under Corona

August 21, 2020

När fysisk kontakt måste begränsas under Corona minskar inte människors behov av kontakt. Det syns tydligt i trender från marknaden.

Företag som erbjuder digitala tjänster och underhållning via nätet har växt oproportionerligt under den rådande pandemin. Det visar en artikel från SVT som publicerades nyligen.

Allt fler lyssnar på ljudböcker

Ett av de företag som sett en enorm tillväxt är Storytel, en streamingtjänst för ljudböcker. Företagets aktier har sedan årsskiftet haft en värdeökning på över 85 procent.

“I de länder där skolorna stängde ner såg vi ett väldigt stark uppsving när nya kunder kom in och började lyssna på ljudböcker”, säger företagets VD, Jonas Tellander, till SVT.

Även konkurrenten Nextory har sett en stor tillväxt presenterar de i ett pressmeddelande. De hade i mars i år 110 procent fler användare än de hade samma månad året innan.

Nextorys VD, Shadi Bitar, uppger i samma pressmeddelande att han tror att underhållning är viktigare än någonsin i krävande tider som dessa.

Videosamtalen går varma

En annan typ av digital produkt vars popularitet har skjutit i höjderna under pandemin är videosamtal. De används på arbetsplatser, i skolor, som motion och i sociala sammanhang.

Ett företag som tydligt märkt av trenden är Zoom, som har blivit många arbetsplatsers nya konferensrum. I en artikel från The Guardian uppger företaget att verktyget används i över 100 000 skolor världen över.

Framgången har också gett ekonomiska resultat, då företagets omsättningen väntas bli 1,8 miljarder dollar för året 2020. Det skulle innebära en tredubbling jämfört med 2019.

Digitala vård här för att stanna

Enligt tidningen Vårdfokus har antalet besök till så kallade nätläkare ökat tiofalt under våren. Tendensen att välja digital vård är inte heller något tillfälligt, tror Louise Callenberg från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

“Vi har släppt ut anden i flaskan. Vi har fått möjligheter till digitala vårdmöten och uppskattar det. Det kan vara svårt att backa det beteendet”, säger hon.

Vilken blir nästa framgångshistoria?

Har även du en grym idé på en SaaS-lösning? Vi kan hjälpa dig finansiera den genom vårt SaaS-specifika lånerbjudande.

Vi på Mynt tror att bra idéer kan uppkomma innan ekonomin finns redo. Kontakta oss på 010 198 0300 eller mejla oss på info@mynt.se så hjälper vi dig med resten.