Så handlar kunder på nätet
November 11, 2020
Företag och kunder har hunnit vänja sig vid social distans, hemmakontor och handspritande. Spelplanen för näthandel har också förändrats.

Det den fysiska handeln har förlorat har näthandeln vunnit. Det konstaterar en artikel skriven av PwC, en av Sveriges ledande affärsrådgivare. De listade nyligen fyra trender de lagt märke till kring svenskarnas shoppingbeteende.
Få återgår till fysisk shopping
Under pandemin har rekommendationer om social distansering lett till näthandeln växt. Redan etablerade målgrupper har växt och nya målgrupper såsom seniorer har tillkommit, vilket är något vi på Mynt kunde konstatera i en artikel redan i våras.
Men hur kommer vanorna se ut efter pandemins slut? Enligt PwC är förändringen här för att stanna. De uppger att 27 procent av konsumenter som idag handlar online kommer fortsätta med det, även efter att restriktionerna försvinner.
Låg efterfrågan på fysisk butik
När konsumenter har tvingats göra övergången till digital handel visar det sig att den fysiska butiksupplevelsen inte saknas så mycket. Enligt PwC är det enbart dagligvaruhandeln som en majoritet kunderna föredrar att gå till personligen.
Resultatet visar dock att intresset för en fysisk butik varierar stort mellan olika kategorier. För skönhetsartiklar finns fortfarande ett intresse att klämma och känna på produkter i verkligheten. För barnartiklar och leksaker är det enbart 13 procent som föredrar en butik över e-handel.
Konsumenter mer sparsamma
Permitteringar och uppsägningar har inneburit att många hushåll har mindre pengar i plånboken nu än de hade vid årets början. Det är därför förståeligt att många håller hårt i sina pengar.
Detta går bland annat att se i prognoserna för årets Black Friday, den amerikanska shopping-högtiden som uppmärksammats i Sverige de senaste åren. Enligt representanter från Klarna och Prisjakt väntas en tillväxt på knappa 2 procent för årets Black Friday. Tidigare år har den ökat med 10 procent varje år.
Kunder nyfikna på digitalt
Den sista uppmärksammade trenden som PwC skriver om är hur allt fler konsumenter vänder sig till digitala lösningar. Många tjänster såsom Kry och SATS har sett dubbleringar av sina användarantal sedan pandemins början.
Bekvämligheten som många virtuella tjänster erbjuder är svårslagen. Det är därför viktigt att ha den här nya dimensionen i åtanke när företaget utvecklas.
Att bygga förtroende som näthandel
Oavsett trender är ett av grundkraven för att kunder ska genomföra köp att det finns tillit för webbshoppen. Det här är de tre viktigaste aspekterna för att inge förtroende med besökaren.
Använd trygghetsmärkningar Att verifieras av trovärdiga institut är ett riktigt bra sätt att visa sig som en seriös aktör. Den vanligaste är “certifierad näthandel”.
Se dock upp för oseriösa märkningar, det finns många ikoner som inte säger någonting och därför snarare kan sänka trovärdigheten. Satsa på få med hög kvalitet, hellre än många som inte säger något.
Erbjud flera betalsätt Det har blivit standard i Sverige att erbjuda flera olika betalmöjligheter i den digitala kassan. De allra flesta företag erbjuder idag kortbetalning, någon form av faktura och betalning via bank-ID såsom Swish eller internetbank.
Att erbjuda den typen av flexibilitet låter kunden avgöra hur mycket personlig information hen är bekväm med att dela med sig av.
Mobilanpassad hemsida Allt fler köp genomförs via mobiltelefoner, och den som inte har en mobilvänlig sida har mycket att förlora. Hemsidan behöver inte vara tekniskt avancerad, men se till att all text går att läsa, att alla knappar går att använda och att menyn går att navigera.
Satsa på innovation Vill du diskutera hur du kan utveckla din affärsidé med oss? Vi har hjälpt till att finansiera små som stora företag i din situation.
Tveka inte att kontakta oss på 010 198 0300 eller på info@mynt.se så snackar vi om dina möjligheter.