Nystartade företag trotsar trenden

October 29, 2020

I pandemins fotspår syns mest tragedier och konkurser, men det finns delar av arbetsmarknaden som trotsar trenden.

Harry Goldman är vd för Nyföretagarcentrum Sverige. Enligt honom syntes en tydlig trend under april och maj där ovanligt få företag startades. Den trenden har dock vänt till hösten.

– Det som förlorades i nyföretagande under pandemins första månader har tagits igen under sommaren, säger Goldman till Västerbottenskuriren.

Nya företag gror trots pandemin

Så många som 16 000 nya företag kan ha startats under Q3 i år, det visar siffror från Bolagsverket. Bara under september startade 24 procent fler företag än motsvarande månad året innan.

– Det är en väldigt positiv ökning. Min prognos för slutet av året är att det kan bli ett ökat antal för hela året, jämfört med förra året, kommenterar Goldman.

De allra flesta företagen har öppnats inom e-handel, och många nya konsultverksamheter har växt fram. Kategorierna medicin och bygg verkar vara vanligast förekommande.

De flesta jobb skapas av småföretag

Småföretag, företag med färre än 50 anställda, skapar enligt Företagarna 4 av 5 jobb i Sverige. Det motsvarar ungefär 103 jobbmöjligheter varje dag.

Enligt Företagarnas Småföretagsbarometer för 2020 går det absolut bäst för småföretagarna i Värmlands, Jönköpings och Gävleborgs län.

Drygt 20 procent av småföretagen i dessa län har det senaste året kunna utöka personalstyrkan. Detta pandemin till trots.

Arbetslösheten väntas fortsätta öka

Att fler företag startas och att fler jobb går att vänta är hoppingivande. Tidigare har vi på Mynt skrivit om pandemins effekter på konjunkturen, och en av dem var en stigande arbetslöshet.

Enligt källorna riskerade andelen arbetslösa svenskar stiga till 8,3 procent vid årsskiftet. Lågkonjunkturen som vi befinner oss i just nu kan vara så länge som 2023.

Mynt älskar småföretagare

På Mynt älskar vi att hjälpa de som verkligen gör skillnad. Vi erbjuder flexibla lösningar för mindre företag, för att på så sätt kunna hjälpa dem förverkliga sina affärsidéer.

Vet du vad du vill ha hjälp med, eller är du osäker? Oavsett diskuterar vi gärna saken! Du når oss enkelt på info@mynt.se eller 010 198 0300.