Nya lagar & skatter 2021

January 14, 2021

Att vara småföretagare innebär ofta att en som ensam person väntas hålla koll på mycket. Vi vill göra den utmaningen lite enklare, och har listat tre nya ändrade villkor för företag inför det nya året.

Det är svårt att hålla koll på alla förändringar och uppdateringar som kommer kring företagande. Lyckligtvis finns vi på Mynt här för att hjälpa dig.

Det här är tre uppdateringar som kan påverka dig som småföretagare.

Sänkt arbetsgivaravgift för nyanställningar

Idag finns redan ett stöd för företagets första anställning, det så kallade “växa-stödet”. Stödet etablerades på prov, men kommer nu att ha en permanent plats i småföretagarens arsenal. Det skriver Dagens PS i en artikel.

Stödet utvidgas även vid mitten av 2021 för att i ett halvår även omfatta företagets andra anställning. Åtgärden sker i syfte att skapa fler arbetsmöjligheter efter Corona.

Höjt rut-avdrag

2021 medför även goda nyheter för den som arbetar med hushållsnära tjänster. Taket för rut-avdragen höjs från 50 000 kronor per år till 75 000 kronor per år.

Det är dock inte bara pristaket som höjs, utan antalet tjänster som ingår ökar också. Det är enligt rotavdragen.se fyra nya tjänster som ska berättiga rut-avdrag:

Tvätt och transport. Avdraget gäller när arbetskraft hyrs in för att ta hand om hushållets tvätt, samt eventuella tillhörande kostnader för transport av tvätten till och från hemmet. Det här nya tillägget inkluderar inte kemtvätt, utan enbart “vanlig” hushållstvätt.

Hantering och montering av möbler. Det går nu att få rut-avdrag på hjälp att flytta runt samt montera möbler. Själva möblerna ger inte avdrag, utan enbart arbetet runt dem. Gränsen går dock vid inredningshjälp, vilket inte klassas som hushållsnära.

Transport av bortskänkta föremål. Hyrs någon form av hjälp in för att transportera saker till second hand-butiker eller loppmarknader ska detta täckas av rut-avdraget. Tillägget täcker även transport till och från förråd, lager eller annan form av förvaring.

Enklare tillsyn av hus. Det här tillägget är tänkt att användas för till exempel blomvattning eller att ta hand om post. Tillsyn innebär alltså tjänster som håller hemmet fungerande medan ägaren är på annan plats.

Förslag på ny plastskatt på kaffemuggar

Det nya förslaget innebär att kaffemuggar gjorda för engångsbruk inte längre ska vara gratis. Syftet är att uppmuntra hållbarare alternativ, som att ta med en egen mugg.

Går förslaget igenom kommer take away-muggar börja kosta 7 kronor. Skulle en utgå från att en kaffe idag kostar 30 kronor skulle priset efter den nya plastskatten höjas med drygt 23 procent.

Tidigare under året infördes en skatt på plastpåsar med liknande ambitioner. Huruvida satsningen var lyckad är få eniga om. Det gick att se en tydlig minskning i försäljning av plastpåsar, men de ersattes ofta av papperspåsar, snarare än att ersättas med medtagna kassar.

Frågor kring företagande, finansiering och fakturering?

Att driva ett mindre företag innebär att vara en slags trubadur. Det krävs att du har koll på mycket utöver det företaget sysslar med.

När bördan av företagets finanser blir för tung finns vi på Mynt där för att avlasta dig. Vi älskar företagande, och vill hjälpa ditt företag optimera finansieringen. På så sätt kan du fokusera på det du är bäst på.

Ring oss på 010 198 0300 eller mejla oss på info@mynt.se så tar vi snacket därifrån.