Kontorsfika - en ritual

July 8, 2022

Det är ingen hemlighet att fikastunden är en helig stund på varje kontor. Det finns flera anledningar till varför det är så.

Det är ingen hemlighet att fikastunden är en helig stund på varje kontor. Det finns flera anledningar till varför det är så. Man får ta en välbehövlig paus från arbetet( vilket blir ännu mer uppskattat nu i sommarvärmen), någonting gott att äta, och umgås med sina kollegor.

Historia

Kaffedrickande har en lång tradition i Sverige, ända sedan dryckens införande i landet på 1700-talet. Men det välkomnades inte så varmt av alla. 1746 utfärdade Collegium Medicum en kungörelse - man menade att kaffedrickandet var ett missbruk och året därpå belades kaffet med en konsumtionsskatt. Men det stoppade inte svenska folket från att då börja smuggla in kaffet till hus och hem. Det blev snabbt en populär dryck bland alla samhällsklasser, även när det förbjöds helt 1794 i samband med ”överflödsförordningen”.

Förbudet varade bara i 2 år innan det övergavs.

Var kommer ordet fika ifrån?

Själva ordet fika har funnits i det svenska språket sedan 1910. Det kommer från ordet ”kaffi”, som användes som slang för kaffepaus bland skinnberedarna och säljare från Malung i Dalarna. Enligt boken Hemliga språk i Sverige (1910) användes också ordet fika på fängelset Långholmen. Det ska ha använts av intendenterna på fängelset och ha varit slang för att dricka kaffe.

Att ”ta en fika” har fortsatt vara ett tillfälle för avkoppling och möten mellan människor och är lika populärt nu som det var då. Under 1900-talet blev fikastunden mer och mer vanlig, både i hemmet men framförallt på kontoret. Det blev ett sätt att bryta ner barriärer och hierarkier, ett tillfälle att lära känna nya kollegor samt sina egna chefer. Den sociala aspekten är kärnan till vad som gjort fika så speciellt, och det behöver aldrig finnas en ursäkt eller riktig anledning till att ta en fika - man bara gör det. Det har blivit en del av den svenska vardagskulturen som för människor samman - där den trevliga stämningen bara kan brytas av att någon tar den sista kakan eller bullen.

Tips!

Med Myntkortet kan du köpa de godaste kanelbullarna till kontoret utan att bekymra dig över privata utlägg.