Kan jag ta ett privatlån för mitt företag?

July 23, 2020

Att låna till ett företag är inte svårare än vad det är att ta ett privatlån, och på många sätt ter det sig likadant.

Det längre svaret är att det är möjligt, men inte nödvändigtvis en bra idé. Det här är varför du inte bör tänka två gånger innan du tar ett privatlån för företagets räkning.

Räntan påverkas av risken

Det är få långivare som erbjuder samma ränta till alla låntagare. Anledningen till det är att räntan baseras på risken att du inte kan betala tillbaka. Om företaget har många skulder eller en svajig inkomst innebär det en högre risk för banken, och därmed blir din ränta högre. Viktigt att komma ihåg är dock att banken ibland har en anledning att ta högre ränta för företagslånet än ett privatlån. Det är om det är större risk att företaget går i konkurs än att du som privatperson gör det. Det finns gott om konkurrenskraftiga räntor även bland företagslån. Mynts företagslån är ett av dem. Läs gärna igenom våra villkor och alternativa finansieringssätt - såsom fakturafinansiering eller checkkredit.

Säker separation av företag och privatekonomi

Den främsta skillnaden på ett privatlån och ett företagslån är säkerheten. I ett privatlån är det du och din privatekonomi som är den primära säkerheten, till skillnad från ett företag. Det är aldrig roligt att tänka på vad som händer om affärerna inte går som planerat. Frågan är dock viktig att ha tänkt igenom. Går du som privatperson in med ett privatlån i företaget är du personligen betalningsskyldig för lånet. Lånar du via företaget behöver inte du inte nödvändigtvis ta samma smäll om något inte går som det ska, då eventuella skulder i första hand går via konkursboet.
Kom alltid ihåg att det enbart är tillåtet att låna privat och ge till företaget, men inte är tillåtet att ta privatlån genom företaget. Tänk också på att det är bättre för företagets bokföring när du tar ett företagslån, då räntekostnader för ett företagslån är avdragsgilla.

Svårt att få företagslån som mindre företag?

Det är inte ovanligt att små eller nystartade företag har svårt att få företagslån. Det är något vi vill ändra på. Här på Mynt tar vi in företagets potential i vår bedömning. Det ger oss möjlighet att hjälpa fler. Hör av dig till oss på vardagar mellan 9-17 på 0101980300 eller mail support@mynt.se.