Husdjur på kontoret

August 18, 2022

Har du tänkt på att det är allt vanligare att man tar med sin hund till arbetsplatsen?

Har du tänkt på att det är allt vanligare att man tar med sin hund till arbetsplatsen?

Enligt Jordbruksverket så ökade antalet nyregistrerade hundar i Sverige 2020 med 14 procent. Om man tittar på antalet registrerade husdjur allmänt så var ökningen också stor - under hösten samma år var ökningen mellan 19 och 25 procent och i december 40 procent. En av anledningarna till den stora ökningen är såklart pandemin. I början av 2020 jobbade många hemifrån och passade på att skaffa ett nytt husdjur. Nu när vi har börjat återgå till en mer normal tillvaro så börjar allt fler ta med sin hund till jobbet.

Men det är inte bara trevligt för hundägaren själv - det kan också främja andra på arbetsplatsen.

Det är vetenskapligt bevisat att husdjur har en lugnande påverkan på oss människor. Det är därför det numera inte är så ovanligt att till exempel skolor, sjukhus och de flesta arbetsplatser har ett husdjur av något slag på plats.

Att tänka på som hundägare

Innan du tar med hunden till jobbet är det viktigt att höra efter om någon på arbetsplatsen är allergisk. Det kan också vara bra att inte ta med sin hund när du precis skaffat den som valp - om valpen är för liten kan det vara för tidigt att socialisera den, och den kan behöva denna tid att skapa ett starkt band till sin ägare. Vissa hundar kan bli stressade av kontorsmiljön, och då är det bättre om den är på ett hunddagis istället.

Vad gör man om man inte kan ha hunden på kontoret?

Det finns nu allt fler hunddagis just för detta ändamål - att ta hand om din lurviga kompis under arbetstiden. Men det gäller att passa på under sommaren att skriva in sin hund på dagis inför hösten - platserna tar snabbt slut! Om du inte har en plats på hunddagis så finns det möjlighet att hitta hundvakt med hjälp av appar som till exempel Rover, Dogley eller Pawshake.

Vilka husdjur får man inte ta med sig?

Enligt lag så är det arbetsgivaren som bestämmer om det är okej att ta med husdjur till kontoret. Det finns alltså ingen rättighet att få ha med sig sitt husdjur, men inte heller något generellt förbud. Alltså är det en möjlighet att kunna ta med sig sin orm eller kameleont på jobbet, sålänge ens chef godkänner det. Dock är det kanske en medföljd risk med båda av dessa, eftersom ormen kan smita och kameleonten kan försvinna.