Hur funkar factoring?
November 5, 2020
Kärt barn har många namn, och factoring är inget undantag. Men hur funkar det egentligen?

Vad är factoring? Factoring och fakturafinansiering innebär att en företagare får finansiering med en eller flera fakturor som säkerhet.
Factoring och fakturafinansiering är samlingsnamn för olika typer av finansiering som exempelvis fakturabelåning och fakturaköp.
När används factoring?
Innan ett företag fått rullning på inkomsterna kan slutet av månaden vara tuff. Löner ska betalas ut, kontorshyran ska in och fakturan för den nya datorn ligger och väntar.
Ofta har nyare företag pengar låsta i fakturor där förfallodatumet är långt bort. Det finns alltså en garanterad inkomst, men den finns inte på kontot än.
Dessa gånger passar factoring perfekt. Mot en avgift lånas delar av eller hela fakturabeloppet ut till företaget. När fakturan så småningom betalas av kunden betalas lånet av till långivaren.
Hur bokförs factoring?
När en faktura ska belånas börjar du med att bokföra fakturan som du vanligtvis gör i ditt bokföringssystem. Därefter finns det flera vägar att gå. En utförlig guide för bokföring vid fakturafinansiering går att hitta på Bokföringstips.se.
Känner du dig osäker är det bästa alternativet att ta hjälp av en bokföringsfirma. Det är bättre att betala en mindre avgift direkt än att det blir fel och straffar sig ekonomiskt vid årsredovisningen.
Vad innebär regress?
Regress innebär som i sin engelska motsvarighet återgång. Inom fakturafinansiering handlar det om i fall en faktura säljs eller belånas med eller utan regress.
Om ett factoringbolag köper en faktura utan regressrätt tar de över ansvaret för skulden.
Skillnad på fakturabelåning och fakturaköp Den största skillnaden vid fakturafinansiering är mellan fakturabelåning och fakturaköp.
I grunden ligger skillnaden i vem som har ansvaret för att driva in skulden. Vid fakturabelåning har låntagaren ansvaret, medan långivaren har ansvaret vid ett fakturaköp. Vid ett fakturaköp har företaget helt lämnat över ansvaret att driva in skulden till den som köpt fakturan.
Vid fakturabelåning är det företagets ansvar, men å andra sidan känner oftast slutkunden igen sig eftersom fakturan ändå kommer från företaget man köpte varan eller tjänsten från.
Vad som är bäst beror på vad som är viktigast för företaget. Vid fakturaköp förlorar man en del av kund relationen, om den är viktig, är fakturabelåning bättre.
Vad är fördelarna med factoring?
Den största fördelen med fakturabelåning är att det ger flexibilitet. Investeringar och inköp behöver inte vänta på grund av en förfallodag.
Vidare kan factoring vara ett tryggare lån, i och med att pengarna redan är på väg in. På så sätt kan räntor planeras lättare, och oron över att inte kunna betala av lånet är lägre.
Ta det lugnt - Mynt löser det
När ekonomin kniper finns vi här för att hjälpa dig, oavsett på vilket sätt du vill ha hjälp. Vi kan erbjuda en bred arsenal av finansieringslösningar, bland annat factoring, företagslån och ett alldeles eget företagskort.
Finns det utvecklingspotential i ditt företag? Vi kan väl snacka om saken! Du når oss på info@mynt.se eller 010 198 0300.