Gästinlägg: Få ut mesta möjliga av ditt företagslån

October 11, 2019

I det här inlägget delar gästskribent Viktor Svensson från Lånen.se med sig av sina tankar kring hur man maximerar nyttan av företagslån undvika.

När man som ägare till ett företag med behov av finansiering får reda på att ens låneansökan har godkänts är det lätt hänt att man svävar iväg. Det är dock viktigt att försöka få ut så mycket som möjligt av det nya företagslånet.

Det välbehövliga tillflödet av pengar kan utan tvekan underlätta för ditt företag att nå sina mål, göra de förändringar som krävs och fortsätta växa. Det kan vara svårt att inte känna sig överväldigad av alla de möjligheter som plötsligt har dykt upp till följd av finansieringen. Innan pengarna ens landar på företagskontot är det dock viktigt att du har en noga uttänkt plan för vad du ska göra med slantarna.

Detta kan du med fördel göra med de lånade pengarna

När du har ansökt om ett företagslån och beviljats detta kan du med fördel följa dessa steg för att maximera nyttan av lånet:

1. Placera pengarna på ett separat konto

Om du har tänkt använda de lånade pengarna till att täcka löpande utgifter i verksamheten samt inköp till denna, kan det vara en god idé att börja med att placera pengarna på ett annat ställe än på det huvudsakliga företagskontot. Genom att i princip inte låtsas om att du har fått ett tillskott i kassan minimerar du risken att spendera pengarna på andra sätt än vad som är nödvändigt för företaget.

2. Automatisera betalningen av lånet

Det är aldrig roligt att få betalningspåminnelser. Se därför till att automatisera betalningen av lånet. Genom att göra detta behöver du bara säkerställa att det finns tillräckligt mycket pengar på kontot för att lånet ska kunna dras från detta. Du sparar också tid och besparar dig själv besväret att behöva flytta omkring pengar mellan olika konton.

3. Kostnadseffektivisera verksamheten

Du bör som redan nämnts inte låta tillskottet i kassan stiga dig till huvudet. Genom att använda pengarna på ett smart sätt kan du i det långa loppet spara pengar på att kostnadseffektiva verksamheten. Skär ner på utgiftssidan och planera inför framtiden – även om du för stunden kan finansiera företagets utgifter kan du sätta dig själv i en bättre position genom att göra nedskärningar av utgifter.

Undvik att begå detta vanliga misstag

Det är inte ovanligt att man spenderar de lånade pengarna bara för att man kan. Du kan säkert hitta minst ett dussintal mindre utgifter som kan betalas med de lånade pengarna. Det är dock som man brukar säga: många bäckar små gör en stor å. De till synes små utgifterna ackumuleras snabbt till en betydande totalsumma, och innan du vet ordet av kan du plötsligt befinna dig i samma sits som fick dig att börja tänka på finansiering.

Av denna anledning är det viktigt att upprätta hållbara rutiner i verksamheten kring ekonomistyrning. Kontrollera gärna med den person i företaget som ansvarar för ekonomin innan du fattar ett beslut som innebär att ni spenderar pengar. Om du själv är ekonomiansvarig skadar det inte att bolla dina planer med någon som du har ett stort förtroende för.