Fällor att undvika som växande företag

September 23, 2022

Det kan vara lätt att halka snett - så vad bör man undvika?

Det är såklart alltid positivt när det går så pass bra på företaget att det börjar växa på flera nivåer. Men i samma andetag kan det vara lätt att halka snett. Man kan bli för ivrig och ta förhastade beslut som man i vanliga fall inte skulle gjort.

Så vad är det man bör undvika om man är ett växande företag?

När företaget växer (för) fort

Det finns inget mer positivt än när det går bättre och bättre för sitt företag - men det kan också vara en risk. Faktumet är att flera företag ofta blir krossade av sin tillväxt, om man inte är försiktig. Ett par saker man bör undvika om man är i den här situationen är:

- Ta på sig för många åtaganden på en gång

- Skriva på kontrakt bara för att se beställningsgraden stiga

- Anställ ny personal. Om ditt företag har mer och mindre lukrativa försäljningssäsonger är det frestande att vara kaxig när det gäller att anställa när försäljningen går bra, men blir lagom kul när det går nedåt igen

Snabb tillväxt är inte alltid lätt att hantera. Men en proaktiv, steg-för-steg-strategi kan hjälpa till att göra det mer hanterbart. Det är viktigt att du, även i en högkonjunktur, har kontroll över situationen. Gör en prognos över företagets ekonomiska behov genom att göra en analys av ditt kassainflöde och utflöde. Genom att veta detta kan du titta på din nuvarande ekonomiska situation och bedöma om du kan göra förbättringar.

Ingen kommunikation mellan avdelningar på företaget

Något som många alltid säger men alltid är sant - kommunikation i företaget är mycket viktigt. Utan det så kan många problem dyka upp inom avdelningarna, och även om de flesta kan lösas internt så kan det dyka upp sådana som kan vara fatala för företaget.

Tar inte in hjälp från andra företag

Vi vet, vi sa precis att man inte ska ta sig an extra kostnader som växande företag. Men om det gäller tjänster som bara kan gagna ditt företag så är det absolut okej. Om ens företag till exempel inte har en marknadsavdelning så kan man hyra in en byrå som sköter marknadsföringen åt en, och på så sätt driver in mer kunder till din produkt/tjänst.

Undervärderar din produkt eller tjänst

Att prissätta sin produkt/tjänst är alltid klurigt. Speciellt om man är ett nytt företag som vill få in kunder utan ett avskräckande pris. Många entreprenörer börjar med de bästa avsikter och ger bort saker gratis eller gör gratis saker för välgörenhet, gemenskap eller synlighet. Var mycket försiktig med detta eftersom du inte vill bli känd som enbart en källa till gratissaker.