Att tänka klimatsmart på arbetsplatsen

October 14, 2022

I takt med att klimatkrisen har blivit en viktig fråga i världen så är det viktigt att veta vad man kan göra från kontoret för att värna om klimatet.

I takt med att klimatkrisen har blivit en viktig fråga i världen så kanske man också vill veta vad man kan göra från kontoret för att värna om klimatet. Det finns faktiskt en hel del saker du kan göra, både som anställd men också som företagsledare.

Grön el

Innan man ens flyttar in i ett nytt kontor kan det vara bra att veta möjligheterna kring detta i lokalen. Fråga gärna hyresvärden om detta redan när ni tittar på lokaler, så har ni bra förutsättningar redan vid inflytt. Elanvändning, värme och kyla brukar anges per kvm i kontraktet, så det är lätt att jämföra om ni har flera alternativ på lokaler.

Införskaffa rörelsesensorer när det gäller belysning och standby - så kan lamporna vara släckta när ingen är på kontoret.

Klimatsmarta resor

Även om det är många som redan cyklar kanske det inte är just alla som har lust med det i storstäder ( olyckor händer ofta och många far fram i raketfart). Men det finns faktiskt andra sätt att ta sig till jobbet som också värnar om klimatet. Som arbetsgivare så kan man med fördel erbjuda SL-kort till sina anställda till exempel. Några andra val är:

Skippa bussen - ta båten!

Om du bor i stockholmsområdet så kanske du inte visste att man kan ta båt för att komma fram i innerstan. Faktum är att det blivit allt vanligare att man tar båt för att ta sig fram, och där kan du dessutom använda ditt SL kort

Rädda klimatet - med en taxitur??

Jo, du läste rätt. Taxi stockholm är ett företag som börjat tänka om när det gäller deras bilar. De har som mål att minska koldioxidutsläppen med 80 procent till 2017, från basåret 2005. Taxi Stockholm har stegvis bytt ut bilparken mot miljöklassade bilar.

Klimatsmarta bud

Om du jobbar på ett större kontor är du säkert van vid att beställa bud för olika typer av beställninga och varor. En del bud kör med större bilar, men om det är möjligt så kan du be om att få ett cykelbud eller en miljöbil vid leveranser. Om ditt företag använder sig av bud regelbundet så kan ni skriva avtal om att ha miljöanpassade transporter varje gång.

LED belysning

En LED-lampa håller upp till 15 gånger längre än en vanlig glödlampa och drar ungefär 80 procent mindre el (!!) Så ni som verkligen vill spara in i höst och vinter och slippa en skyhög elräkning bör överväga att byta till detta.

Stäng av datorn och skärmen vid arbetsdagens slut

Datorn och datorskärmen drar energi även när den är i energisparläge. Så innan du går hem är det rekommenderat att stänga av den helt och hållet. Stäng av dem med strömbrytare när du går hem. Man kanske tror att detta inte gör någon större skillnad, men faktum är att en dator som stängs av helt använder den 2,7 kWh per år till uppstart och avstängning. Om datorn istället sätts i energisparläge under den tid som den inte används under dygnet blir elanvändningen 15 kWh per år.