Att handla på kredit

September 29, 2022

Att handla på kredit kan vara en smart lösning i stunden, men också kostsamt.

Att handla på kredit kan vara en smart lösning i stunden, men om det blir något som upprepas flera gånger kan det komma att skada dig (och ditt företag) ekonomiskt. Oavsett om du är van vid att handla på kredit eller inte så är det alltid bra med en påminnelse om hur det fungerar.

Avbetalning

Ha en tydlig överblick över vad du köpt på kredit - annars är det lätt att det blir en snöbollseffekt som gör att månadskostnaden för din avbetalning blir för hög. Handla helst bara på kredit om den varan du köpt har en lång livslängd - annars är det viktigt att du betalar av varan så snart som möjligt.

Avgift och ränta

När du börjar betala av din kredit finns det en ränta. Det vill säga att du kommer betala mer för det du köpt i förhållande till ursprungspriset. Håll koll på räntan när du köper på kredit - den kan stiga enormt som gör att du betalar mycket mer för varan än vad du kanske hade tänkt från början.

Det finns exempel på dåliga krediter – som de utan slutdatum, så kallad revolverande- eller oändlighetskredit.

Avgifter på kreditköp kan också förekomma och bli kostsamma. I höstas avskaffade Klarna både start- och administrationsavgifter, vilket gör att man bara behöver betala en förutbestämd ränta på det lånade beloppet.

Kreditupplysning

Om du handlar på kredit finns det en möjlighet att en kreditupplysning görs på dig. Detta kan vara mycket negativt om du till ex. vill ansöka om ett större lån. Vid varje kreditupplysning som görs sänker Upplysningscentralen ditt kreditbetyg.

En annan viktig detalj att lägga till minnet är att varje kreditupplysning syns i 12 månader framåt.

Det kan vara bra att hålla koll på hur många kreditupplysningar som har gjorts på dig. I de flesta fall görs det en UC vid kreditupplysningar och har du för många kan det se ut som att du har ekonomiska problem eftersom att du fortsätter att be om kredit (lån).

Det absolut viktigaste att komma ihåg när man handlar på kredit är att det är ett lån som du måste betala tillbaka förr eller senare. Om du inte betalar dina kreditköp riskerar du att skulden först hamnar hos inkasso och sedan Kronofogden.