7 vanliga frågor om kredit

September 17, 2020

Kredit kan vara både läskigt och svårt, oavsett om man är van eller nybörjare. Vi på Mynt har därför samlat svaren på sju vanliga frågor om kredit.

Har du ett företag som behöver kredit, och har gått i lånetankar? Vi hoppas att den här artikeln kan ge lite klarhet för dig som är nybörjare.

Vad är kredit?

Kredit är en typ av lån. Krediten ger tillfälligt företag en större budget för att kunna investera och expandera.

Det som gör en kredit till ett lån är att de lånade pengarna betalas tillbaka tillsammans med en avgift. Avgiften för ett lån är en ränta, och de avbetalningar som görs kallas amorteringar.

Vad är skillnaden mellan kredit och lån?

Skillnaden mellan kredit och lån ligger i hur pengarna tas ut och betalas tillbaka. Ett lån är en klumpsumma som tas ut till fullo, för att sedan betalas tillbaka och avslutas.

En kredit kan ses som ett vid behov-lån. Det innebär att pengarna finns tillgängliga direkt när de behövs, men att de bara kostar något när de används.

__Borde jag ta ett lån eller en kredit? __ Om ett lån eller en kredit passar bäst beror på situationen. Läs mer om våra lösningar för checkkrediter för att se vilken som funkar för dig.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett dokument som samlar information om en persons krediter. Informationen används för att bedöma personens kreditvärdighet, det vill säga hur troligt det är att pengarna återbetalas.

Några aspekter som påverkar kreditvärdigheten är aktuella skulder, eventuella sena betalningar samt om Kronofogen varit inblandad.

Två av de största företagen som hanteras kreditupplysningar är UC och Bisnode. Generellt delas inte information dem emellan. Görs en upplysning via Bisnode syns det inte hos UC, och vice versa.

När försvinner kreditupplysningar hos UC?

Hos de flesta kreditupplysningsföretag lagras uppgifter i ett år. Hos somliga tas enbart nyliga krediter i åtanke när bedömningar görs, medan andra kikar ett helt år tillbaka.

Tänk på att det syns i en kreditupplysningar hur många gånger din kreditvärdighet har undersökts. Det kan därför vara bra att vara vara försiktig med hur många långivare du ansöker hos.

De kreditupplysningar vi gör på Mynt syns inte hos UC, och påverkar därför inte din eller företagets kreditvärdighet.

Syns alla kreditupplysningar på UC?

Nej, alla kreditupplysningar syns inte på UC:s utdrag. De typer av krediter som kan synas i en kreditupplysning är blancolån, olika typer av avbetalningsköp och bolån.

På Mynt använder vi oss av Bisnode när vi gör våra kreditupplysningar, vilket innebär att inget syns hos UC.

Kan en kredit sägas upp i förtid?

Om en kredit går att lösa i förtid beror på långivaren. Hos somliga företag behöver exempelvis räntan fortfarande betalas för hela perioden, även om pengarna inte lånades så länge.

Andra företag har en annan filosofi. Vi på Mynt anser att ett lån enbart ska betalas så länge det används. Läs gärna mer om våra flexibla återbetalningar.

Har du en fråga vi inte besvarade?

Du är i så fall hemskt välkommen att kontakta oss. Ring 010 198 0300 eller mejla oss på info@mynt.se så kan vi diskutera möjligheterna för dig och ditt företag.